Potřeby pro domácí vaření piva

Vybavení, které je pro domácí výrobu piva nezbytné, se dá v současnosti pořídit poměrně levně v různých obchodech nebo v e-shopech.

K domácímu vaření piva není potřeba žádné zvláštní profesionální vybavení. Některé potřeby budete mít s největší pravděpodobností už doma, ostatní poměrně snadno a za přijatelnou cenu koupíte buď v prodejnách s domácími potřebami, případně v některých pivotékách nebo v e-shopech.

Základní vybavení

Pro úspěšnou výrobu svého vlastního originálního piva budete potřebovat především

  • hrnec - velký nerezový nebo smaltovaný o objemu 25 až 30 litrů

  • fermentační – kvasná – nádoba – například 2 x plastové vědro s víkem o objemu od 15 litrů, případně demižony

  • větší nádobu na ležení piva – ideálně malá vanička z plastu nebo nerezu

  • hustoměr – cukroměr nebo sacharometr – není nutně potřeba, ale bez něj nebudete vědět, zda jste uvařili 10%, 12%... pivo.

  • teploměr s rozsahem – 10 0 až + 100° Celsia – například zavařovací

  • kuchyňskou váhu

  • odměrku na měření množství kapalin

  • hadičku na přečerpání mladiny do spilky

  • velkou měchačku

  • delší nerezovou nebo plastovou naběračku

  • velký cedník

  • lněné pleny nebo filtrační sáčky

  • strojek na šrotování sladu – stačí i domácí kuchyňský robot nebo ruční mlýnek

  • lahve na stáčení piva

Hrnec

V mnoha receptech se používá chladná nebo ohřátá voda a tak se bez hrnce prostě neobejdete.  Měl by být nerezový nebo smaltovaný, nikdy nepoužívejte hrnce pozinkované, protože pivo s příchutí zinku zatím nechutnalo nikomu a vy s největší pravděpodobností výjimkou nebudete. Obsah hrnce by měl být alespoň 20, ideálně 25 a více litrů.

Fermentační – kvasná – nádoba

Obsah nádoby musí být minimálně o 1/3 větší, než je předpokládané množství vyrobeného piva. Pro výrobu piva by kvasné nádoby měly mít obsah minimálně 15 litrů, ideální je 27 až 33 litrů. Nejvhodnější jsou speciální plastové nádoby se šroubovacím nebo zaklepávacím víkem, objemovou stupnicí, vypouštěcím ventilem a držadly. Může se použít i patřičně velký skleněný demižon.

Nádoba by neměla být  již použitá na nějaké jiné účely – například nakládání okurek nebo zelí, protože různé aroma z plastu se pak objeví v pivu. Plastové nádoby, které jsou určené pro styk s potravinami a označené, pachy neabsorbují.   

Obrázek

Lněné pleny nebo filtrační sáčky

Filtrační sáčky nebo lněné pleny se používají pro odstranění kvasnic. Někdy se kvasnice odfiltrují pouze přes velmi husté větší síto, ale s použitím plen nebo sáčků je konečný výsledek mnohem lepší.

Hustoměr

Hustoměr – nebo také ereometr – se používá na měření hustoty vařeného nápoje. Sladina je v podstatě cukerný roztok, kterého hustota odpovídá množství ladu a vody smíchané při vystírání. Na začátku vaření piva je ve sladině velké množství cukru, který zvyšuje jeho hustotu. Přeměnou cukrů na alkohol hustota sladiny klesá.

Hustota naměřená na hustoměru na začátku vaření se nazývá původní hustota, hustota na konci vaření je hustota konečná. Z těchto dvou údajů je možné vypočítat obsah alkoholu v hotovém pivu podle jednoduchého vzorce:

původní hustota – konečná hustota  x 131 = poměr alkoholu k celkovému objemu, vyjádřený v procentech 

Teploměr

Teploměr je při vaření piva velmi důležitou pomůckou, protože některé fáze při vaření piva – například přidávání surovin – je nutné provádět při určitých teplotách.

Strojek na šrotování sladu

V případě domácího vaření piva ze sladu je nutné slad tzv. sešrotovat. K tomu může posloužit například jemný ruční mlýnek na strouhanku nebo elektrický kuchyňský robot s přípravkem na jemné mletí.

Lahve

Nejvhodnější jsou samozřejmě speciální lahve na pivo z hnědého skla, ve kterých je nápoj možné skladovat. Hnědé sklo totiž eliminuje sluneční i luminiscenční záření na chmelové sloučeniny v pivě a tím zahraňuje vzniku nežádoucích fotochemických procesů a zakalení piva. Použít se mohou i lahve ze skla zeleného, ale nechrání obsah tak důkladně, jako lahve hnědé. Lahve z průzračného skla jsou pro stáčení piva nevhodné.  

Obrázek

Lahve mohou být s patentním uzávěrem nebo se uzavírají plechovými zátkami – v takovém případě budete pro důkladné uzavřené potřebovat speciální zátkovač.

Obrázek     Obrázek      Obrázek

Doplňkové vybavení

V případě domácí výroby ze základních surovin a výroby některých druhů piv bude potřeba ještě další vybavení. I to je samozřejmě možné zakoupit, dá se ale při troše šikovnosti i vyrobit.  

Chladící sestava

Mladina se po ukončení vaření zchlazuje a při domácí výrobě piva se k tomu používá několik způsobů.

První možností je ponoření varné nádoby do jiné nádoby s ledovou vodou. Druhou možností je koupě a používání speciálního nerezového nebo měděného šneku – v podstatě spirálovitě stočené trubky. Šnek se ponoří do mladiny v hrnci a nechá se jím protékat studená voda. Můžete zvolit i obrácený způsob, kdy šnekem ve studené vodě necháte protékat mladinu, ale ten je poněkud složitější a zdlouhavější, navíc pak budete muset trubku pracně vyčistit. Při vaření většího množství je takový způsob chlazení poměrně zdlouhavý.

Obrázek

Rmutovací káď

Ve rmutovací kádi se slad tzv. rmutuje v horké vodě a anzymy se během tohoto procesu mění na jednoduché zkvasitelné cukry.

Při domácí výrobě piva ze sladu nebo ze sladu a výtažku je potřeba rmutovací káď nebo varný kotlík. Káď je možné koupit ve specializovaných obchodech nebo některých pivotékách. Před použitím se rmutovací káď rozehřeje – jednoduše se do ní nalije horká voda a uzavře se. Vychladlá voda v kádi se pak vymění za další horkou vodu a postup se opakuje až do té doby, než je v kádi požadovaná teplota – teprve potom se do kádě přidá slad. 

 

Téměř všechny potřeby pro domácí vaření piva se dají koupit v speciálních obchodech, některých pivotékách  nebo v e-shopu. 

Pokud s vařením piva začínáte a nechce se vám shánět jednotlivé části vybavení samostatně, je ideálním řešením zakoupení celého mikropivovaru. Součástí některých sad mikropivovarů jsou i  suroviny.

Obrázek