Pivotéky a pivní bary

Vinaři mají už poměrně dlouho svoje vinárny, vinné sklepy a vinotéky, a tak se dalo očekávat, že v zemi s pivní tradicí a nejlepšími pivy na světě musí vzniknout i pivní bary a pivotéky…

Pivotéky i pivní bary jsou – jak už je ostatně z jejich názvu zřejmé – určené především pro milovníky, příznivce a samozřejmě i znalce piva. V pivotékách se nabízí převážně druhy piv, které v obchodě nebo hospodě běžně nedostanete. Specializované pivní bary i pivotéky většinou vlastní skuteční znalci pěnivého moku a tak není potřeba mít nějaké obavy o kvalitě.

V pivotékách se velmi často konají i různé degustační akce, v mnoha případech spojené se setkáním se známými osobnostmi, sládky a dalšími lidmi, kteří pivu skutečně rozumí.

Nabídka piv je zajímavá

Ve specializovaných pivoňkách a pivních barech jsou k dostání především piva, které v běžných obchodech nebo restauracích nenajdete. Můžete zde ochutnat česká piva z malých nebo středních pivovarů i z minipivovarů, ale také piva ze zahraničí – nejvíce z Rakouska, Německa, Belgie a Irska. Velmi často jsou v nabídce různé speciály a piva nepasterizovaná a nefiltrovaná.

V mnoha pivotékách si můžete koupit i potřeby na domácí vaření piva včetně koncentrátů, kvasnic nebo různých extraktů. Mají i dárkové předměty s pivní tématikou, které můžete využít třeba i jako originální dárek.

Kde jsou? Už téměř všude

Obrázek

Ještě nedávno pivních barů a pivoték mnoho nebylo, v současnosti už je ale najdete v každém větším městě a nové stále vznikají.

První specializovaná pivní prodejna vznikla v Praze, druhou v pořadí s názvem Svět piva otevřeli v Brně. Pak následovaly Pardubice a teprve jako čtvrtá byla prodejna v Plzni.

V poslední době pivotéky a pivní bary vznikají především z menších tradičních hospůdek, které postupně přišly o své stálé hosty. Pro milovníky piva je to dobrá zpráva, protože se tak k nim dostanou i jiné značky a druhy piva.