Pivní lázně

Pivní lázně jsou v současné době velkým hitem a navštívit je můžete už i v menších městech. Poukaz na pivní koupel nebo masáž je skvělým dárkem pro vaše blízké, v sychravých podzimních dnech se pivní relaxace jistě hodí. Jak ale taková pivní koupel probíhá a k čemu je dobrá?

Pivní lázně fungují většinou při pivovarech, a to především těch lokálních, které tak získávají na oblíbenosti. Často také mívají vlastní hotel, můžete si tak užít ne jedno odpoledne s pivem, ale hned celý víkend či ještě déle. A protože mívají takové lázně v nabídce i pivní koupele pro dva, jsou ideálním místem pro romantický víkend s vaší drahou polovičkou. Podmínkou pochopitelně je mít rád pivo, čeká na vás totiž doslova na každém rohu.

Pivní koupele a masáže

Pokusíme se vám nyní popsat, jak taková pivní koupel či masáž vypadá. Jejich podoby se pochopitelně mohou u různých podniků měnit, řekneme vám ale, co je nejčastější.

Koupel většinou probíhá ve vaně s jemně perlivou vodou s přídavkem piva, jejíž teplota se pohybuje okolo 36°C. Samotná koupel, trvající 20 minut, může být doplněna relaxační hudbou, aromaterapií nebo chromoterapií, tedy alternativní léčebnou metodou využívající barvy, respektive různě barevná světla. Ve většině lázní dostanete do vany sklenici důkladně vychlazeného piva, většinou nefiltrovaného a nepasterovaného. Je dobré, když je koupel zakončena relaxací na lůžku, organismus se tak pomalu vrátí do normálního stavu.

Pivní masáž je většinou masáž zad, případně zad a zadní strany nohou. Provádí se rostlinným olejem, do nějž byly přidány pivovarské kvasnice nebo chmelový extrakt. Trvá hodinu nebo o něco méně a též bývá doplněna degustací piva.

Obrázek

Účinky pivních procedur na zdraví

Pokud si myslíte, že pivní lázně vznikly jako luxusní nabídka pro milovníky piva, máte pravdu jen zčásti. Za pivními procedurami je totiž víc než jen touha být obklopen pivem, nýbrž pozitivní vliv pivních procedur na zdraví člověka. Lázeň v teplé vodě uklidňuje organismus, uvolňuje svaly, zvyšuje srdeční činnost a aktivuje krevní oběh. Důsledkem je mírné pocení, díky němuž se škodliviny nashromážděné pod kůží skrz póry uvolní do vody. Látky obsažené v pivu jsou navíc velmi prospěšné naší pokožce, regenerují a omlazují ji. Podobně působí samozřejmě i pivní masáž. Nesporné jsou také účinky na psychiku, pivní procedury nám totiž pomohou aspoň na chvíli zapomenout na naše starosti, odpočinout si a vychutnat si rozmazlující vůni i chuť piva.

Lenka Ambrožová