Piva pro horké dny

Jaké pivo pít v horkých dnech? Dát si dvanáctku někde na sluníčku, ale i ve stínu, nemusí dobře dopadnout - a to i když bude skutečně dokonale vychlazená… Některá piva se ale v letním počasí pít docela dobře dají.

V horkých dnech je nutné dodržovat pitný režim a každý ho řeší jinak. Někdo pije vodu, jiný džusy, toniky nebo nějaké limonády, další vinný střik a mnozí lidé si dopřávají pivo. Do letních veder jsou ale vhodné jen některé typy piva.

Obrázek

Readlery a ochucená piva

Nápoje, které kombinují světlé pivo s limonádou různých příchutí mají maximálně 3 procenta alkoholu. Nejvíce oblíbenými příchutěmi je citrón, pomeranč a grep. V posledních letech se jejich spotřeba především v letních měsících velmi výrazně zvyšuje.  

Bílé pivo

Bílé, nebo také witbier pivo je pšeničné a nefiltrované. Nejčastěji se vaří společně s pomerančovou kůrou a koriandrem, tím získává osvěžující citrusovou a kořeněnou příchuť. Bílá piva jsou opravdu velmi osvěžující – nejoblíbenější je známý Hoegaarden.

Lambická piva

V letních dnech bychom měli konzumovat hodně ovoce, ale můžete ho nahradit i za lambické pivo, které se nejvíce vyrábí v jablečné, třešňové, jahodové nebo malinové variantě. Jambická piva kvasí vzhledem k speciálnímu druhu používaných kvasnic spontánně a tak mají chuť podobnou ciderům nebo vínům. Velmi chutná lambická piva jsou piva značky Lindemans.

Vídeňský ležák

Piva typu vídeňský ležák se začala vařit v Rakousku v polovině 19. století, dnes jsou známá dokonce i v Mexiku. Mají příjemnou jemně nahořklou sametovou chuť a osvěží i v těch největších vedrech. U nás je k dostání například Kounic z pivovaru Uherský Brod nebo Vídeňský ležák z minipivovaru Velkorybnický Hastrman.

Hefeweizen

Pivo je nefiltrované a pšeničné, velmi osvěžující. Nejčastěji má chuť banánů, ale používají se i různé jiné druhy ovoce. Na našem trhu je tento druh piva zatím poměrně neznámý, ale v některých restauracích, hospodách a pivních barech už dostanete například Maisels Weisse, v supermarketech se prodává poměrně chutný Paulaner.

Obrázek  

Především v jižních státech se u moře setkáte s mnoha druhy a značkami piva, která jsou určena speciálně pro horké dny. Dostupný sortiment se průběžně mění a tak doporučujeme nejdříve ochutnat a pak případně u toho, které vám nejvíce vyhovuje, zůstat po celou dovolenou. To je nejjistější způsob, jak se vyhnout nepříjemným zkušenostem…