Opilost a kocovina

Opilost je stav známý snad po celém světě. Jedná se o reakci našeho těla na konzumovaný alkohol, který v těle působí mnohem rychleji, než ho naše játra dokáží z krve „vyčistit“. Přinášíme Vám odpovědi na tři nejčastější otázky, které se opilosti týkají.

Dalo by se říct, že to není však jen jev biologický, ale také společenský. Alkohol totiž v naší kultuře do velké míry provází většinu společenských událostí a ať chceme nebo ne, opilost taktéž. Pro některé je to tedy stav, který pomáhá relaxovat a zapomínat na všechny starosti, pro někoho je to naopak nepříjemný následek dobrého pití.

Obrázek

Zde jsou odpovědi na tři nejčastější otázky, které se opilosti týkají.

Jak se připravit na večer plný alkoholu?

Tuto otázku si lidé kladou nejčastěji ze dvou důvodů – buďto nechtějí, aby na ně alkohol působil stejně rychle jako obvykle a nebo se ráno chtějí probudit čerství a bez kocoviny. I přes všechny možné vychytávky není možné přírodu zcela obelstít, následky konzumace alkoholu lze však i přesto zmírnit. Začněte tím, že před odchodem z domova i během celého večera budete pít hodně vody. Alkohol tělo odvodňuje (proč si myslíte, že chodíte po pivu tak často na záchod?) a tak je velice důležité pravidelně tělo zásobovat čistou vodou. Takto se opijete pomaleji a navíc tím odlehčíte některé následky kocoviny. Dále se dá doporučit konzumace mastných jídel, které při trávicím procesu zpomalí vstřebávání alkoholu přes žaludeční stěnu. Pokud jste milovník sice nezdravých ale výborných hospodských bramboráčků, můžete se spolehnout na ně. Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravou stravu, dejte si raději před odchodem rybu připravenou na olivovém oleji.

Nejúčinnějším prostředkem, jak předejít opilosti a kocovině je však pevná vůle. Pravé kouzlo alkoholických nápojů nespočívá v kvantitě ale v kvalitě.

 Jak léčit kocovinu?

Pokud jste si večer nedali říct, zřejmě Vás ráno bolí hlava, máte neuvěřitelnou žízeň a Vaše myšlenkové pochody ztratily na kvalitě asi 50 IQ bodů. Gratulujeme Vám, máte kocovinu. První co Vás napadne po probuzení asi je, že je čas umřít, což není pravda. Každá konzumace alkoholu ve větším množství Vašemu tělu v žádném případě neprospívá a kocovina je takový přirozený trest, který Vás má odradit od toho, udělat něco podobného znovu.

Přesto všechno existuje několik triků, jak kocovinu (alespoň trochu) zmírnit. Začnětě tím, že budete hodně pít. Ačkoliv se nabízí hned několik nápojů, v žádném případě nevynechejte vodu. Dále máte možnost si dát nějaký sportovní drink (například Gatorade), pomerančový džus a nebo kávu. Všechny tři nápoje mají na každého přece jen trochu jiný účinek a je tedy na Vás, rozmyslet si, jaký bude nejlepší. Pokud jste schopni se pohybovat, zacvičte si. Jakýkoliv pohyb, klidně i chůze, Vám odlehčí od kocoviny a to je přece to co chcete. Pohybem navíc nemyslíme zrovna to, že byste za každou cenu musel(a) uběhnout půl maraton, krátká procházka na čerstvém vzduchu udělá také svoje. Kromě dlouhého spánku Vám od kocoviny pomůže zaručeně ještě jedna věc – med.

Není nic lepšího než se ráno probudit s úsměvem na tváři a radostí, že začíná nový den. Pijte raději s rezervou, kocovina je totiž pravý opak.

 Jak poznat otravu alkoholem?

Otrava alkoholem je věc, kterou stále ještě spousta lidí podceňuje, přitom intoxikace alkoholem může v mnoha případě vést až ke smrti. Přestože odborná literatura uvádí nebezpečnou hranici v rozmezí 3,5 – 5 promile alkoholu v krvi, limit, po kterém se u někoho může projevit otrava alkoholem, je ve skutečnosti značně individuální.

Otrava alkoholem začíná celkovým útlumem. Předchozí euforii tak střídají lhostejné stavy a ztráta schopnosti racionálně vnímat. Tyto stavy také často brzy začne doprovázet zvracení. Pokud je otrava alkoholem skutečně vážná, začne postižený upadat do spánku až kómatu. Tento stav je často doprovázený křečemi a v krájních případech dokonce ztrátou dechu a oběhu. Pokud se tento stav komukoliv ve Vašem okolí přihodí, je potřeba rychle přivolat záchrannou službu a dotyčnému pomoct. Pokud postižený nedýchá, je nezbytné zahájit umělé dýchání z úst do úst. Srdeční masáž začněte provádět, pokud postižený ztratí tep. Jestliže je postižený při vědomí, snažte se mu pomoci vyvolat zvracení – v žaludku totiž může mít stále velké množství alkoholu, které by jeho/její stav mohlo ještě zhoršit.

Alkohol je droga, kterou není radno podceňovat. Kdykoliv pijete alkohol, mějte na paměti, že je prospěšný pouze v opravdu malé míře. Zároveň nepodceňujte nebezpečí kombinace alkoholu a řízení motorových vozidel. Každoročně zemřou na českých silnicích na následky alkoholu desítky lidí.