Proč se piva jmenují tak, jak se jmenují?

Piva své názvy dostávají různě, většinou je to ale podle místa, kde je pivovar, nebo podle jména toho, kdo je uvařil.  V minulosti název piva vznikal spíše náhodně, v současnosti se velmi často vymýšlí, aby oslovil co nejvíce lidí.

Především velké průmyslové pivovary v současné době názvům piva věnují značnou pozornost a základním požadavkem je, aby název oslovil maximum lidí, vzbudil v nich emoce a samozřejmě tím i chuť na pivo. Malé pivovary a minipivovary názvy svých piv odvozují především od jména pivovarníků nebo místa, kde se pivovar nachází – mnohem důležitější je pro ně kvalita piva.

Jak vznikly nejznámější názvy českých i zahraničních piv

Obrázek  Pilsner Urquell

Pilsner znamená plzeňský podle jména města, kde se populární Plzeň vaří. Vysvětlení pro Urguell je také celkem jednoduché – je to prazdroj, tedy původní pramen nebo v pivní terminologii originál. 

Název nejznámějšího vynikajícího českého piva se dostal až za Atlantický oceán, kde se slovem pilsner dokonce označuje celý pivní styl.

Obrázek Gambrinus

Gambrinus patří mezi nejoblíbenější česká piva, ale jak vzniklo jeho pojmenování mnoho lidí neví. Historie Gambrinusu začíná vlastně už ve 13. století u brabantského vévody, který se jmenoval Jean Primus – v překladu Jan první. Když získal belgické území Limbursko, požádal ho předseda tamního sladovnického cechu, aby se stal jeho čestným patronem. Vévoda nabídku přijal a na pivech cechu se pak začal objevovat usmívající se muž s hlavou ověnčenou chmelovými ratolestmi a pivem v ruce.  O několik století později se tento obrázek a vlastně už pivní symbol dostal do českých zemí a pivovar Gambrinus na začátku 20. století převzal vévodovo jméno s mírnou úpravou – z Jean Primus se stal Gambrinus.

Obrázek  Kozel

Velkopopovický kozel nemá ve svém znaku kozla náhodou. Název vychází z jména německého města Einbeck v Dolním Sasku, které je proslavené vařením spodně kvašených piv.  Piva z Einbecku se postupně začala rozvážet do celé Evropy a mnichovský přízvuk změnil jméno města na Ein Bock – v překladu kozel. Spodně kvašená piva se stala velmi rychle populární a tak české pivovary, kde se vařila, začaly používat tento český název. V pivovaru Velké Popovice se vařilo a vaří asi nejlepší pivo tohoto typu a tak mu název zůstal až do současnosti.

Obrázek  Kocour

Minipivovar Kocour ve Varnsdorfu začal vařit pivo až v roce 2007, vzhledem ke kvalitě piva je dnes jedním z nejznámějších. Název Kocour ale nemá nic společného se zvířaty – zakladatel pivovaru a jedna z nejznámějších osobností českého piva Honza Kočka prostě jen svůj pivovar pojmenoval podle svého příjmení. Pro české pilaře má slovo Kovour určitě mnohem lepší „zvuk“ než kočka, pak, a pokud bude Kocour expandovat i do zahraničí Kocour Weisen zní určitě lépe než Kočka Weisen i bez ohledu na to, že s vyslovováním písmena „č“ ve slově kočka by asi v Německu měli problém…

Obrázek Stella Artois

Stella je latinsky hvězda, Artois je jméno rodu, který začal toto pivo vařit – v doslovném překladu pak Stella Artois znamená Artoiská hvězda.  Mnohem zajímavější a asi i úsměvnější je přezdívka „mlátič manželek“, kterou má pivo v Anglii. Původ anglické přezdívky je v relativně vysokém obsahu alkoholu 5,2 procenta a doporučované pomalé konzumaci z menších sklenic o maximálním objemu 0,33 litru. Angličané prý ale pijí Stellu Artois i tak poměrně rychle a návraty domů s vyšší hladinou alkoholu prý nebývají idylické…

Jestli je původ přezdívky oprávněný se zatím potvrdit nepodařilo a spíš se jedná jen o proslavený suchý anglický humor.

Obrázek Heineken

Heineken v holandštině označuje nějakou vznešenou věc nebo záležitost, mohl by to být i název místa, ale v případě známého piva je to jinak -  Heineken  je prostě příjmení muže, který tento druh piva poprvé uvařil. Jmenoval se Gepard Adriaan Heineken, žil v letech 1841 až 1893 a své pivo poprvé uvařil v roce 1864. Ve své pivní laboratoři na kontrolu kvality tehdy zaměstnal i žáky známého vědce Louise Pasteura a tak o vynikajících vlastnostech jeho piva nikdo nemůže pochybovat.

Obrázek  Guinness

Guiness nemá nic společného s nějakou věcí nebo událostí, případně místem - i v tomto případě je pivo pojmenováno po zakladateli pivovaru v Dublinu, který se jmenoval Arthur Guinness a pivo začal vařit už v roce 1759. Zajímavá je ale jistá souvislost se známou knihou rekordů, protože s nápadem shromažďovat různé světové rekordy a kuriozity přišel jako první v roce 1951 sir Hugh Beaver, který byl v té době ředitelem Guinnesského pivovaru.