Nejoblíbenější zahraniční pivovary

Každý, kdo rád pije pivo, má jistě svou oblíbenou značku. Pro někoho je to jeden z předních českých výrobců, jejichž pivo točí skoro v každé restauraci i stánku, jiný upřednostňuje malé lokální pivovary s příjemnou domácí atmosférou. Za ochutnání stojí ale i piva ze zahraničí, dnes je běžně koupíte nejen ve specializovaných prodejnách, ale také v supermarketech. Vybrali jsme pro vás tři nejoblíbenější.

Pivo je oblíbeným nápojem v mnoha státech světa, někde je ale přece jenom oblíbenější než jinde. V takových zemích najdete spoustu skvělých pivovarů, a pokud jsou jejich produkty opravdu kvalitní, vyvážejí se i do zahraničí. Lidé pocházející z těchto států pijí pivo velmi rádi, je to součást jejich kultury. Mezi takové pivní velmoci patří kromě Česka také Belgie, Nizozemí a Irsko, právě z těchto zemí jsme vybrali již zmiňované tři značky.

 Obrázek

Heineken

Kdo by neznal typické orosené zelené skleněné lahve piva značky Heineken? Tato holandská společnost, jejíž historie sahá až do roku 1864, se v roce 2015 dostala na třetí místo v žebříčku světových výrobců piva, prodává se ve více než 170 zemích. Pokud byste chtěli navštívit muzeum Heineken, pak budete muset jet do Amsterodamu, pivo této značky ale koupíte bez potíží i v našich obchodech. Dokonce možná vaše oblíbená česká značka piva vlastně patří společnosti Heineken, ta totiž nakoupila řadu pivovarů v Rakousku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a v dalších evropských státech včetně České republiky. Heineken ponechává původní značky piva, jako je například Zlatopramen, Březňák či Dačický, a pokud nějaký pivovar neprosperuje, neváhá ho zavřít. Při pohledu na láhev piva Heineken možná upoutá vaši pozornost červená pěticípá hvězda, kvůli níž měla firma problémy v Maďarsku. Heineken nicméně tvrdí, že se nejedná o propagaci komunismu, nýbrž o starý pivovarnický symbol, který chrání kvalitu piva. V období studené války byla společnost nucena logo změnit na bílou hvězdu s červeným okrajem, po pádu komunistických režimů v Evropě se vrátila k původní verzi svého znaku.

Obrázek

Stella Artois

Stella Artois je belgická značka ležáku, správný název koncernu, který ji vyrábí, zní Anheuser-Busch InBev a vlastní mimo jiné také český Staropramen. Historie piva Stella Artois je opravdu dlouhá, na logu tohoto piva si přečtete rok založení 1366. Z tohoto roku pochází první zmínky o pivovaru v belgickém městě Lovani. Pivovar nesl název Den Hooren a v roce 1717 ho zakoupil Sebastien Artois, nicméně značka piva nesoucí jeho jméno (a zároveň jméno dalších majitelů pivovaru – jeho potomků) vznikla až roku 1926. První část jeho názvu, tedy Stella, získala proto, že to bylo původně vánoční pivo. Ve znaku Stelly Artois naleznete kromě hvězdy také lesní roh, který odkazuje na původní název pivovaru Den Hooren, a všimnout si můžete i medailí v dolní části znaku. Stella Artois si zakládá na své exkluzivitě a speciálním výčepním postupu i způsobu podávání – v každé restauraci by vám toto pivo měli natočit do speciálních sklenic Stella Artois na nožce, kterou by měli navíc na stůl postavit logem značky k vám.

Obrázek

Guinness

Posledním z našeho výběru je irský Guinness. Jedná se o tmavé pivo s nasládlou chutí, tento druh piva označujeme jako stout (angl. podsaditý). Historie piva Guinness sahá do roku 1759, kdy si Arthur Guinness najal v Dublinu nevyužité prostory pivovaru, a to až do roku 9000 za 45 liber ročně. Zde začal vyrábět zprvu svrchně kvašené pivo, poté přešel na pivo typu stout. Domníval se, že je jeho prvním výrobcem, zmínky o pivu stout jsou ale známy už z roku 1677. Nicméně si můžeme být jisti, že Guinness je nejpopulárnější pivo svého druhu, prodává se ve 150 státech světa a denně se ho vypije 10 milionů sklenic. Značka Guinness se také zasloužila o otevření irských pubů (hospůdek) v celé řadě zemí, ve Spojených státech se dokonce běžně používá i jako přísada do pokrmů podávaných v těchto hospůdkách. Guinness je znám také svými reklamními plakáty z minulého století, které mají dnes velkou peněžní hodnotu. Správně načepované pivo Guinness by mělo mít krémovou pěnu uspořádanou do tvaru irského shamrocku, tedy trojlístku.

Lenka Ambrožová