Suroviny na výrobu piva

Základem pro výrobu dobrého piva jsou především kvalitní suroviny – obilný slad, chmel a kvasnice, a samozřejmě i voda.

Každý sládek vám potvrdí, že bez skutečně kvalitních surovin se opravdu dobré pivo v podstatě uvařit nedá. Pokud nemáte kvalitní slad, chmel, kvasnice a vodu, pak vám ani ta nejlepší vůle, největší snaha a maximální znalosti prostě stačit nebudou.

Slad

Obrázek

Obilný slad je základní surovinou. Vzniká v tzv. sladovně naklíčením obilných zrn a jejich opatrným usušením v přesně dané teplotě, která závisí na druhu sladu. Obilniny obsahují škroby – tedy cukry, které se později přemění na alkohol a oxid uhličitý.   

V České republice se nejčastěji používá slad ječný, ale jistě znáte třeba i piva pšeničná – a na ta se používá celkem logicky slad pšeničný. U některých druhů piva se používá i rýže nebo kukuřice.

Chmel

Obrázek

Chmel je známá popínavá rostlina. Její neoplodněné samičí šišky se používají ke konzervaci piva a pivo z nich získává i svoji specifickou příchuť. Chmel se při vaření piva přidává v různých podobách, například jako chmelový extrakt nebo chmelové granule.

Český chmel patří mezi nejkvalitnější na celém světě. Velký zájem je především o Žatecký poloraný červeňák, který má hořké látky – Lubliny – v menším množství než levnější odrůdy, ale je jedinečný v obsahu látek aromatických – silic, pryskyřic a polyfenolů.

V současnosti se ve většině pivovarů v České republice používá levnější chmel z Německa, USA a mnoha dalších států, ale skutečně kvalitní a také tradiční značky piva používají žatecký chmel k jemnému dochucení. Domácí chmel je také v pivech s ochranou značkou České pivo.

Kvasnice a koření

Kvasnice jsou jednobuněčné mikroorganismy, které pomáhají při kvašení tzv. mladiny. I kvasnice by se měly při výrobě piva používat v té nejlepší kvalitě.

Koření se při výrobě piva využívá poměrně málo, ale některé pivovary například koriandrem nebo zázvorem dodávají pivům osobitou zvláštní chuť. Odborníci na přidávání koření jsou především v Belgii.

Voda

Obrázek

I zdánlivě obyčejná voda je při výrobě piva důležitá. Některé pivovary mají dokonce své vlastní studny a kvalitu vody si velmi pečlivě hlídají. 

Voda z běžné vodovodní sítě se samozřejmě pro výrobu piva použít může, ale kvalita zlatavého pěnivého moku nebude nikdy taková, jako když se použije voda s minimem chemických úprav.