Možnosti domácího vaření piva

Pivo si můžete doma vyrobit jedním ze tří postupů, které se od sebe odlišují především použitými základními surovinami. Pivo si můžete připravit z koncentrátů, sladových výtažků nebo  klasických surovin.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet homebrewing – domácí výrobu piva – měli byste nejdříve zvážit, jak moc se této činnosti chcete věnovat. Musíte se také rozhodnout, jaký typ piva si uvaříte a jaký způsob použijete. V každém případě je nejjednodušší začít s koncentráty a pak případně přejít postupně přes sladové výtažky třeba až k vaření piva ze základních surovin.

Postupy při domácím vaření piva

Postupy pro každou možnost domácího vaření piva jsou vypracované do posledního detailu. Je pouze na vás, jestli se budete vždy držet návodu, nebo zda po nějaké době a získání prvních zkušeností budete něco dělat jinak. Většina tzv. domovarníků si časem vypracuje své vlastní postupy a ty dovede až k naprosté dokonalosti.

Koncentráty


ObrázekObrázekObrázek  

Domácí výroba piva z připravených koncentrátů je nejjednodušší a také nejlevnější způsob. Není také ani nijak zvlášť náročný na prostory a pivo si můžete uvařit i v poměrně malém bytě.

Koncentrát je téměř hotové „práškové pivo“, které se rozmíchá ve vodě a nechá potřebnou dobu kvasit. Tento postup se „vařením piva“ ani nazývat nedá, je to spíš „výroba“, kterou zvládne skutečně každý.

Sladové výtažky


Obrázek

Výroba piva ze sladových výtažků je o něco složitější než výroba z koncentrátů, ale můžete ji zvládnout bez větších problémů. Pokud použijete kvalitní suroviny a dodržíte základní postup, připravíte si opravdu velmi kvalitní pěnivý mok.

Sladový výtažek je tekutý a jeho konzistence se podobá tužšímu medu. Výroba výtažku byla ukončena o jednu fázi dřív, než výroba koncentrátu, a to před chmelovarem. Výtažek je v konečné podobě sladina, koncentrát mladina.

Základní suroviny


Obrázek

Na domácí pivo, vyrobené ze základních surovin, už budete potřebovat nějaké zkušenosti a také kompletní vybavení – v podstatě klasický pivovar v malém provedení.

Základní suroviny jsou slad, chmel, voda a pivovarské kvasnice a postup výroby je vlastně stejný, jako když se pivo vyrábí standardním způsobem.  Tento způsob se používá spíše v minipivovarech.