Pivní styly

Na celém světě existuje přibližně 50 různých pivních stylů. Asociace pivovarníků v USA si jich vytvořila dokonce 140, ale ty, které mají proti světu navíc, ve většině případů nemají s pivem mnoho společného…

Pivní styl popisuje především složení a sílu piva, ne jeho druh nebo značku. Pivních stylů je známo na celém světě přibližně padesát, výjimku ale tvoří americká Asociace pivovarníků se svými asi 140 styly piva. Mnoho z nich ale s klasickým pivem spojovat úplně nejde. Piva se mohou rozdělovat ještě na ležáky a další druhy a poddruhy.

Vývoj pivních stylů ovlivňovalo a ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z nich je například podnebí. Dlouhý studený den se jako stvořený pro sklenici silného piva s vyšším obsahem alkoholu, kterým je například  russian imperial stout nebo jeho slabší obdoba baltský porter. Při mlhavých večerech v Anglii či v Belgii lidé zase sáhnou po takzvaném ječném vínu, které je však ve skutečnosti pivem a používá se i jako aperitiv. Na plážích prosluněného francouzského středomoří je zase oblíbené panaché, které má jako vzor německý radler, ale málokdy obsahuje více než 1% alkoholu.

Pro každý pivní styl se dá najít vhodná chvíle, atmosféra nebo fyzické a psychické rozpoložení. Neodsuzujme tedy žádné pivo jen proto, že chutná jinak než to, na která jsme zvyklí. Raději se naučme ve správný moment otevřít vždy to správné pivo...

Nejznámějším pivním stylem na světě je ležák plzeňského typu. Všechny pivovary, které vaří ležák, se inspirovaly právě v západočeské Plzni a stejně tak, jako originál si i tyto „kopie“ rychle získaly velkou oblibu. Proto si také ještě nedávno pod pojmem „pivo“ většina lidí představila právě plzeňský ležák.

Obrázek  

Nejznámější pivní styly

Ležák plzeňského typu

Pilsner – plzeňský ležák – je nejvíce známý typ druh ležáku ve světě. Název je odvozený od západočeského města Plzeň a byl poprvé použitý už v roce 1942, kdy se v plzeňském pivovaru uvařilo první pivo tohoto typu. Při výrobě se používal a používá velmi kvalitní slad z Hanácka a chmel z Žatecka, díky kterým pivo získalo typickou zlatavou barvu a delikátní chuť. Pivo z Plzně se stalo brzy velmi známé a oblíbené po celém světě včetně USA.

Plzeňský ležák je i za výměnou původních kovových a hliněných nádob, z kterých se pivo pilo, za skleněné, v kterých barva čirého piva mohla vyniknout.

Bock, maibock a doppelbock

Bock je velmi silný druh ležáku. Název je s největší pravděpodobností odvozený od německé vesničky Einbeck, kde se specializovali na vaření piva s vysokým obsahem alkoholu, které bez problémů vydrželo dlouhé cesty při dovážení do různých míst celé Evropy. Když se tato piva objevila v Mnichově, jižní přízvuk změnil „beck“ na „bock“ – slovo v překladu znamená beran. Beran se pak také stal symbolem tohoto pivního stylu.

Občané města Einbeck se mohli tzv. „právem varečným“ opravdu chlubit. Svůj vlastní slad si připravovali tak, že zrna rozsypali na půdách domů, tak je přirozenou cestou vzduch vysušil a piva z něj měla typickou tmavě žlutou nebo světle hnědou barvu. 

Piva ve stylu bock mají většinou plnou sladovou chuť a vyšší obsah alkoholu – v průměru 6,5 %. V současnosti se vaří nejvíce v Německu, ale také v USA, Holandsku a dokonce i v Namibii, kterou Německo ve 20. století kolonizovalo. Na chuti se výrazně podílí dlouhá doba zrání piva, které je 3 až 9 měsíců. 

Maibock je poměrně známý podruh bocku. Pivo se připravuje na začátek léta, má výraznou a osvěžující chuť.

Doppelbock je dalším poddruhem tohoto pivního stylu, piva jsou velmi silná.

Eisbock je zajímavý poddruh bocku, znalci ho považují za obdobu ledového vína…

Dunkel

Dunkel je původní druh německého ležáku. ve světě známý i jako mnichovský styl nebo ležák mnichovského typu. Má středně suchou „kouřovou“ chuť s jemným kávovým nádechem, který se mění v mírně příjemně kořenitý.

Ležák

Ležák není označení pro pivní styl, ale označení pro spodně kvašená piva a tak tento název vlastně spojuje více pivních stylů. Spodně kvašená piva jsou ta, u kterých se používá druh kvasinek, které se při výrobě piva drží u dna. Dlouhá doba zrání při nízkých teplotách u  těchto druhů vytváří jemnou a čistou chuť, ve které je zvýrazněná chuť sladu i chmele.

Označení ležák vzniklo v 16. století v Německu.

Pivní styly, které patří do kategorie piv ležák

  • Ležák plzeňského typu - Pilsner

  • Bock

  • Dunkel

  • Schwarzbier

  • Vídeňský ležák