Jak načepovat pivo

Víte, jak byste správně načepovali pivo? Čepovat pivo není vůbec jednoduché. Je důležité mít správný sklon a správnou teplotu sklenice, čistou pípu a plno dalších nezbytností.

V čepování piva se konají soutěže, kde vyhrávají jen ti nejlepší. Pokud čepujete pivo krátce nebo jste zatím načepovali jen několik stovek piv, tak určitě víte, že umění správně čepovat pivo nezáleží jen na tom, kolik jich bylo...

Obrázek

Načepovat pivo jako profesionál je doslova umění. Je to navíc věc, která výrazně ovlivní následnou degustaci, a právě proto bychom čepování piva měli věnovat zvýšenou pozornost. Aby načepování piva dopadlo co nejlépe, nezapomeňte zvolit pro daný typ piva tu správnou sklenici. Postup pro čepování je následující:

  • Sklenici nejprve perfektně umyjte. Jakékoliv zbytky nečistot, mastnoty či předchozího piva mohou celý proces zkazit. V mnoha restauracích personál s velkou oblibou sklenici namrazí, což by se však dělat rozhodně nemělo. Když led odtaje, pivo se přijde tak o velkou část svých vlastností.

  • Nakloňte sklenici pod úhlem 45°. Plechovku, lahev nebo pípu přibližte ke sklenici tak, aby proud piva mířil zhruba do poloviny výšky sklenice.

  • V momentě, kdy je sklenice do půli plná, ji postavte rovně na stůl. Pokračujte v nalévání a proud piva se snažte směřovat do středu sklenice. Rychlostí nalévání regulujte výšku pěny. Vždy však pamatujte, že pěna by neměla v žádném pivě chybět – ta ho totiž chrání před předčasným zvětráním