Do Francie už i na pivo

Pokud pojedete v současné době do Francie, překvapí vás po překročení hranic velké množství poutačů s nápisy „Bière artisanale“ a dalšími slovy odkazujícími na mini a mikropivovary i nadšené domácí vařiče piva. Francie už prostě není jen zemí vína…

Francouzi svůj gastronomický a nápojový talent začali využívat i pro pivo – a to nejen pro jeho vaření, ale i pití. Popíjejí ho pěkně pomalu, malá sklenička jim vydrží poměrně dlouho a není zde skoro nikdo, kdo by šel na pivo proto, aby se pivem opil.

Výborné lokální pivo a místní obchody

Lokální piva si ve Francii velmi rychle našla i svoje obchody. Například na severovýchodu v městečku Arbois departmentu Jura jsou k dostání v místní supermarketu Atac, který je  veliký asi jako průměrný český Penny Market, Norma nebo Lidl. V místech, kde jsou piva, je hned jeden celý regál věnován pouze pivům z místního pivovaru! Proč tohle není u nás? Když někam přijedeme, nechceme přeci pít pivo, které je dovezené z druhého konce republiky – chceme především poznat místní kraj, místní produkty a místní speciality…

Atac v Arbois není o nic větší než běžná samoobsluha na sídlišti okresního města v České republice a přitom regál s pivem je tu ale bohatší než v českém hypermarketu. Vedle regálu s pivy místního regionu se nachází piva z Francie, Belgie, Německa, Irska a dalších zemí. Mnoho značek piv je prodáváno v kartonech po šesti až dvaceti čtyrech kusech nebo v plechovkách. V té tu najdete například i vynikající belgický Leffe Blond. Dále je tu velké množství velkých lahví o velikosti tři čtvrtě litru, většina z nich má dokonce korkový uzávěr  jako šampaňské… Pro českého pivaře naprostý ráj.

Ochutnávka

V deparmentu Jura je nejznámější minipivovar La Rouget de Lisle. Pivo se tu vaří teprve od roku 1994 a velmi se tu lpí na dodržování tradičních postupů a používání jen těch nejkvalitnějších surovin. Pivovar má ve své nabídce asi šestnáct piv, mezi kterými nalezneme např. medový speciál, pivo s přídavkem absintu, vánoční pivo a podobně. Pro své zákazníky je u pivovaru zřízen obchod, ve kterém si můžete zakoupit všechny místní piva. Pivovar je pro veřejnost v létě otevřen mimo nedělního a pondělního odpoledne každý den na adrese: Rue des Vernes 39140 Bletterans – a jeho návštěva je skutečně zážitek.

Bíle pivo La Rouget de Lisle Blanche des Plateaux nezapře francouzskou mentalitu, vyvážené ovocné tóny ve vůni i chuti jsou téměř dokonalé.

Obrázek

Jih Francie – extra silná piva

Nejen víno, ale už i pivo je ve velkém výběru k dostání skutečně po celé Francii. Například i v opravdu malé samoobsluze Huit na jihu Francie téměř u vstupu u národního parku Camargue mají v regálu 15 druhů. Jsou mezi nimi tři značky i nám známého „europiva“, ale také například pivo 1664. Je to jedno z nejvíce známých francouzských piv, reklama na ně je skutečně téměř všude – ale protože má nevýraznou chuť a je i značně vodové, hodí se snad jen na zahnání žízně na rozpálené pláži. Pivo 1664 je dokonce levnější než voda, které vychlazená plechovka v zmíněné samoobsluze u národního parku stojí 2 eura. Levnější vodu než pivo koupíte jedině v supermarketu – například v obchodech SuperU stojí 0,33 litru vody od 0,70 euro.  

Možná budete překvapeni, ale na teplém jihu Francie mají v oblibě piva s obsahem alkoholu od 7 do 10 procent! Pít v 35° Celsia ve stínu tak silné pivo je asi pro mnohé nepředstavitelné.

Ochutnávka

Francouzi sami silná piva moc nevaří, ale je zde k dostání třeba holandské Amsterdam Navigator Extra Intense v nepřehlédnutelné červené plechovce má obsah alkoholu 8,4 %. Po otevření je okamžitě cítit silná a velmi sladká vůně sladu, sladká a také značně alkoholová je i chuť. Účinky piva jsou znát velmi rychle a středoevropan z České republiky  dost těžko pochopí, proč taková piva na jihu Francie vlastně pijí. Když se zeptáte, odpoví vám jednoduše – protože jim chutnají. 

Obrázek

Francii – ráj vína i piva

Že je ve Francii pivo stále víc oblíbené je zřejmé už na první pohled. Když projdete malé i středně velké obchody, supermarkety a hypermarkety, najdete poměrně značný výběr téměř všude. Ve velké části místních a regionálních obchodů je navíc nabídka piv z místních středních, malých a mikro pivovarů, někde dokonce i od domovarníků. V tomto směru jsme u nás za Francií pozadu…

V průměrné menší samoobsluze najdete 10 až 30 různých piv. Výběr je tedy většinou větší než u nás, a to nejen v množství, ale i v celkové různorodosti pivních stylů a místa původu. Překvapivý je velký podíl piv, které se ve Francii  prodávají v plechovkách a velmi často to jsou i piva, u kterých bychom takový obal nečekali – například výborná klášterní piva, bílá piva, piva typu Garde a mnohá další. U nás si pivo v plechovce kupujeme většinou jen když je relativně levné a bereme si ho na grilování, práci na zahradě a podobné příležitosti.

Pivo v PET lahvích ve Francii téměř neuvidíte, ale velmi populární je zde pivo ve velkých skleněných lahvích s objemem až 0,75 litru a korkovou zátkou. Velká láhev s krásnou etiketou přímo nutí k tomu, aby člověk pozval několik přátel, pivo s nimi pil pomalu a vychutnával si ho – a to samozřejmě Francouzi dokonale umí. Ve velkých lahvích najdete světlý i tmavý Leffe, Jenlain, Grimbergen, precizně zabalený Or, piva Biere de Garde a mnohá další. Tyto lahve mají ještě jedno velké kouzlo – jsou neuvěřitelně levné. Jejich cena se pohybuje mezi 1,70 – 4 eury a to je na místní poměry a ceny opravdu přijatelně málo. V  pivotékách u nás se tato piva často prodávají za cenu mnohonásobně vyšší.

Obrázek

V běžném francouzském supermarketu E.Leclerc nebo Carrefour mají piv opravdu velký výběr. Mnoho značek se ale prodává pouze po kartónech kde je 6 až 24 lahví a v takovém balení je například Paulaner, Jenlain, první fr. biopivo Jade, Affligem, Leffe, Grimbergen, Hoegaarden, skotské pivo s whiskey Adelscott, 33, Corona nebo například lambické pivo značky La Becasse - to konkrétně v krabici 6 × 0,25l za 4,22 euro.

Pokud tedy chcete ochutnat co nejvíce piv a z nich si třeba vybrat jednu nebo dvě značky, které budete pít po celou dovolenou, koupit si šest lahví stejného piva nemá význam. Nezbývá tedy nic jiného než prohlédnout regály, kde je pivo po jednom kuse v plechovce nebo celkem ojediněle v lahvi. V této nabídce najdete mimo jiné i plechovku Budvaru za  1,21 euro, ale také piva Pelforth, Atlas, Bavaria 8.6, Kronenbourg, Jenlain, Guiness, Becker’s a další značky. Mají zde i velmi chutné pivo Pietra z Korsiky a za velmi přijatelnou cenu  Chimay Bleu a Chimay Rouge.

Mnoho supermarketů prodává i pivo s vlastním logem – například obchody SuperU mají pivo s názvem LagerU, ale ani Francouzi ho moc nekupují…

Obrázek

Jako v ráji pivařů si budete připadat v hypermarketu E.Leclerc v alsaském Colmaru. Regál s „europivy“ tvoří tu nejmenší část z místního sortimentu a co každého přímo nadchne je samostatná nabídka s pivy místního mikropivovaru Saint-Louise. Na značně velkém prostoru pak jsou ještě různá piva z Francie, Belgie, Holandska, Německa, Irska, České republiky a dalších zemích a všech možných pivních stylů. Najdete zde i opravdu nádherné pivní dárkové sady. Samozřejmě zde mají i piva prodávaná pouze v kartonech, mezi nimi je například i výborné George Killian’s.

Pokud máte rádi pivo a pojedete do Francie, nemusíte si ho už vozit – v zemi vína ho mají skutečně víc než dost.