České pivo je chráněné

Česká piva už nějakou dobu mohou používat značku "Chráněné zeměpisné označení", kterou získala od Evropské unie po mnoha dlouhých letech vyjednávání. Pro koho je tato ochrana ale opravdu důležitá?

Podmínky pro zapsání do Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení Evropské unie jsou velmi přísné. Do seznamu chráněných názvů totiž úředníci v Bruselu zapíší produkt pouze v případě, že s registrací jeho názvu souhlasí všechny členské země EU. O ochraně názvu České pivo začal český Pivovarnický svaz jednat téměř okamžitě od vstupu České republiky do EU, a zapsání se podařilo až téměř před sedmi lety…

Jako vše, tak i používání značky České pivo, má svá pro i proti. Všichni výrobci piva v ČR, kteří budou chtít značku použít, musí ale při jeho výrobě používat přesně určené suroviny a dodržovat stanovené technologické postupy. Značku je také možné použít jen pro piva s objemovým procentem alkoholu od 2,6 do 6 %, která byla vyrobena výhradně v České republice.

Pomoc pro malé pivovary

Pivovarnický svaz svoji žádost do Bruselu úmyslně napsal tak, aby v případě úspěchu mohly značku České pivo využívat všechny tuzemské pivovary a bylo pouze jejich rozhodnutí, jestli budou chtít plnit podmínky k jejímu užívání.

Podle vyjádření představitelů svazu budou značku používat především menší výrobci piva, značky jako Pilsner Urquell, Budvar nebo Staropramen ji s největší pravděpodobností vzhledem k své známosti a postavení na trhu potřebovat nebudou. Označení České pivo může ale velmi významně pomoci středním a menším pivovarům a méně známým, i když kvalitním, pivům, a to hlavně při exportu do zahraniční.

Některé pivovary značku České pivo používaly už před její oficiální registrací, ale spotřebitelé neměli jistotu, že při výrobě piva byly použity tradiční suroviny a postupy. Po registraci značky už takovou záruku má, dodržování podmínek kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

 

Pokud si tedy budete chtít dát skutečné nefalšované české pivo, pak u toho, které má „nálepku od EU“ máte v současnosti 100 procentní jistotu.