Pozor na zákony a daně!

Možná si myslíte, že si doma můžete uvařit, co chcete. Omyl! Našemu bdělému Parlamentu nic neunikne a tak je i domácí výroba piva regulována zákonem.

I když se to zdá zvláštní, podléhá i domácí vaření piva zákonům a regulacím. Z určitého úhlu pohledu to asi nějaký smyl má...

Podle zákona  353/2003 Sb. o spotřebních daních, § 80 musíte zahájení výroby ohlásit na místně příslušném celním úřadu. Budete omezeni ročním objemem výroby 200 litrů, budete mít zákaz doma vyrobené pivo prodávat a je vám povoleno ho používat jen pro vlastní potřebu a potřebu členů domácnosti, můžete ho nabídnout osobám blízkým a jejich hostům.

Celnímu úřadu je nutné poslat doporučený dopis, kde váš záměr vařit si pivo oznámíte a popíšete, a uvedete také předpokládaný objem roční výroby. Pokud takové oznámení nepošlete, pak se vám výroba může prodražit o spotřební a další daně, případně i různé pokuty.

V praxi je mnoho tzv. domovařičů piva v ilegalitě a nic neoznamují. Je to mimo jiné tichý protest proti svým způsobem zbytečně omezujícím zákonům, byrokracii a hloupému papírování. My vás samozřejmě k vaření v ilegalitě nenabádáme - snažíme se především upozornit jak na kladné, tak na záporné stránky domácího vaření piva.