Pivokolo - Cyklo pivo bar

V německých městech Kolín nad Rýnem, Hamburk, Bamberk ale i Berlíně můžete na ulici potkat unikátní cyklo kolo bar. Nápad se zrodil už v roce 2005 a toto zvláštní kolo si postupně získalo mnoho příznivců.

Už při prvním pohledu na „cyklo-kolo-bar“ je zřejmé, o co jde – sedíte s přáteli kolem barového pultu, uprostřed je obsluha, která vám čepuje vychlazené pivo, případně nalévá další nápoje a servíruje občerstvení, bavíte se a přitom pohodlně šlapete do pedálů… I když jste na kole, můžete pít, řidič je totiž vždy střízlivý a vy jen bavíte a zajišťujete „pohon“.

Obrázek  

Historie

První „pivokolo“ vyjelo v Kolíně nad Rýnem už v roce 2005, o dva roky později byla založena společnost BierBike GmbH a ta postupně svoji činnost rozšířila do dalších měst. Dnes se na tomto speciální kole můžete svést mimo Kolína nad Rýnem ještě v Hamburku, Bamberku a Berlíně, jako součást různých akcí se ale objevují i na mnoha dalších místech.

Obrázek

Současnost

Pivní kola prošla za dobu své existence vývojem a v současnosti poskytují svým uživatelům skutečně maximální komfort.

Mimo řidiče a obsluhy se kolem barového pultu pod praktickou střechu pohodlně usadí až 14 osob, z toho 10 zajišťuje šlapáním pohon a pohyb kola. K dispozici jsou i kola pro devět hostů, řidiče a obsluhu. 

Mimo chlazeného piva jsou samozřejmostí i různé další nápoje a občerstvení, hudební systém nijak nenarušuje případnou konverzaci.

Některé skupiny jízdu nejdříve berou jako netypickou možnost uspořádání párty a pohodlnou projížďku, během jízdy se ale většinou rozhodnou využít všechny rychlostní možnosti a pak se například snaží na křižovatkách stihnout tzv. zelenou vlnu nebo do kopce nezpomalovat… Vyškolený řidič i obsluha  mají za úkol zajistit jízdu bez problémů nebo omezování ostatní dopravy tak, aby pivokolo nebylo na obtíž ostatním lidem.

Obrázek

Pivokolo v číslech

  • Od roku 2005 nedošlo k žádné dopravní ani jiné nehodě, na které by se pivokolo nějak podílelo.

  • Od roku 2005 do roku 2009 se na pivokolech svezlo 90 000 lidí!

  • Pivní kola najela přibližně 100 000 kilometrů a do ovzduší nevypustila ani miligram CO2.

  • Rychlostní průměr dvouhodinové jízky plně obsazeného pivokola je 11 kilometrů za hodinu.

  • Téměř 50 % jízd tvoří skupiny žen, 40 % z celkového počtu pak zahraniční návštěvníci Německa

Obrázek

Obrázek

ObrázekObrázek