Pilsner Fest 2015

Oslava první várky zlatého ležáku - den plný zábavy, dobrého jídla a hlavně plzeňského piva

Sobota 3. října od 10 hod.  Plzeň – pivovar a náměstí Republiky

Pilsner fest  je den plný zábavy, dobrého jídla a plzeňského piva. Pořadatelé připravili i  netradiční prohlídky pivovaru a Pivovarského muzea, soutěže, pivní speciality v plzeňských restauracích a hospodách, historický jarmark a hudební program -  samozřejmě všude bude spousta plzeňského piva.

Obrázek  

Rok 1842 bude už navždy nejen v plzeňské historii zapsán zlatým písmem. Právě tehdy totiž opustila místní měšťanský pivovar vůbec první várka originálního spodně kvašeného ležáku. Sládek Josef Groll byl tím, kdo poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, aby dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal. Tento výjimečný okamžik, který se odehrál před 173 lety, připomene tradiční Pilsner Fest. Narozeninová oslava plzeňského ležáku se uskuteční v sobotu 3. října 2015.

Tradiční, a přece nový, takový bude letošní Pilsner Fest. Středem pozornosti vyhlášeného festivalu se stane jako vždy jediný plzeňský originál Pilsner Urquell – zakladatel všech spodně kvašených piv, oblíbených a rozšířených po celém světě. Na jeho počest přijme otevřená náruč plzeňského pivovaru tisíce návštěvníků, kteří si mohou užít spoustu kvalitní gastronomie a bohatý program plný pestré hudby a znamenité zábavy. Protože je ale Plzeň letos hlavním děním evropské kultury, pivovarskou atmosférou ožije nově také plzeňské náměstí Republiky.

Protože k oslavovanému pivu Pilsner Urquell patří neodmyslitelně také kvalitní jídlo, plzeňský ležák na čepu doplní na Pilsner Festu nabídka vybraných tradičních pokrmů. Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí Republiky představí to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu například restaurace Na Spilce, Malostranská beseda, Lokál Pod Divadlem či Restaurace u Salzmannů. Jejich kuchaři vybrali pro oslavu zrození ležáku pečlivě degustační menu. Vydejte se proto na Pilsner Fest už před obědem a užijte si dobré jídlo, které můžete ochutnávat od 11 hodin. Návštěvníky čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány ve spolupráci s kulinářským Prima Fresh Festivalem v Plzni. Dvě hlavní dějiště Pilsner Festu – pivovar a náměstí pak propojí speciální koridor s dobrým jídlem i pivem, žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů. Gurmánský zážitek doprovodí samozřejmě také kvalitní hudba, která zazní ze dvou pódií. Na Pilsner Festu pak určitě zaujmou i řemesla, která jsou bezprostředně spojena s pivovarnictvím. Svůj kumšt přiblíží bednáři, sladovníci, sládci nebo formani a dokážou tak, že i v dnešní době je jejich profese stále živá. Návštěvníci si budou moci na místě také zasoutěžit o zajímavé ceny a dozvědět se všechny podrobnosti o výjimečnosti tankového piva. Lákadlem bude určitě i setkání tváří v tvář s finalisty soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, tedy nejlepšími výčepními v České a Slovenské republice. Seznámí zájemce s různými styly čepování piva. Chybět nebudou ani speciální festivalové prohlídky pivovaru.

Obrázek

Kdo však bude chtít zažít pivovarskou atmosféru a navštívit místo vzniku plzeňského originálu dříve, může si užít narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem už v pátek 2. října od 16:30 na pivovarském nádvoří. V rámci předvečera oslav zde totiž návštěvníky na sobotní hlavní program naladí vybrané pokrmy, nefiltrované pivo a lokální muzika.