Jak archivovat pivo

Archivování piva není nic, co by někdo z nás uměl bez učení, takže nevěšte hlavu, že v této chvíli archivování piva vůbec nerozumíte. Naučíme Vás, jak se pivo archivuje, a které se hlavně archivovat dá a které nikoliv.

Chuť, kterou na osvěžující a příjemné pivo dostaneme, může být opravdu velká. Občas se ale vyplatí na to své počkat. Zatímco některé piva je dobré vypít co nejdříve, některá získávají na své hodnotě tím, že zrají.

Archivujte to, co má hodně alkoholu

Jednoduché pravidlo pro správnou volbu piva k archivaci praví „čím více alkoholu, tím lépe“. Jedná se tedy především o styly russian imperial stout, belgický ale, ječné víno či takzvaný rauchbier.

Někdy se k nám dostane pivo, které si zkrátka chceme ponechat „na speciální příležitost“. Pokud je to pivo k archivaci vhodné, je to zcela v pořádku a můžeme se už jen a jen těšit na ještě o něco bohatší požitek. Někdy naopak piva k archivace vyrazíme shánět sami. Tak či onak, je potřeba dávat si pozor na dvě věci:

  • pivo by mělo mít minimálně 8% alkoholu

  • měl by v něm převažovat podíl sladu nad chmelem

Sledujte etikety

Další věc, která nám ve výběru může pomoct, je sledování etiket. Dejte přednost pivům, která:

  • dokvašují v lahvi. Tato piva obsahují kvasnice, které pivu po dobu jeho archivace dodají zcela novou a jinačí chuť

  • jsou vydávána jako výroční. Tato piva jsou pivovary vařena při zvláštních příležitostech. Často bývají určena k archivaci

  • obsahují bakterii Brettanomyces bruxellensis. Tato speciální bakterie dodává pivu v průběhu zrání opravdu znamenitou chuť. Najdeme ji například v lambických pivech

Pokud je to možné, nakupujte ve velkém. Řekněme, že jste se rozhodli archivovat La Trappe Quadrupel. V obchodě kupte rovnou tři – jeden si vychutnejte při té nejbližší příležitosti a zbylé dva nechejte archivovat. Druhý Quadrupel vypijte přibližně za dva roky a poslední za pět. Čekání se určitě vyplatí! Po každé degustaci si dělejte poznámky, které budete moci později porovnávat. Pomoci nich dokážete odvodit ideální dobu archivace daného piva.

Kde piva nejlépe archivovat

Pivo potřebuje ke svému zrání tři věci:

  • temno

  • chlad

  • neměnné prostředí

Pivo vždy archivujte mimo dosah světla. Sloučeniny na slunečný svit reagují poměrně rychle, což může později způsobit „sirnatý“ zápach daného piva. Uchovávejte tedy své archivní pivo v opravdu temném prostředí.

Pivo by mělo zrát v chladném prostředí, v žádném případě však ne v lednici. Nejvhodnější teplota je od 10 do 12°C. Obecně platí, že čím vyšší obsah alkoholu pivo má, tím je pro něj příznivější vyšší teplota. Ječné víno lze například archivovat při pokojové teplotě.

Prostředí, ve kterém piva archivujete by mělo být rozhodně neměnné. Pivo rozhodně nenechávejte zrát ve skříni, kde je v zimě chladno a v létě zase horko.  Police, kterou každé ráno ozáří vycházející Slunce, též není vhodným místem pro archivaci. Pokud jste pivo nějaký čas uchovávali v lednici a až nyní se rozhodli  jej archivovat, nezoufejte – pouze extrémní změna teplot pivu dokáže ublížit.

Jak piva archivovat

Začněte tím, že na každé pivo pověsíte cedulku, kde uvedete místo, kde jste pivo koupili a datum, kdy jste ho začali archivovat.

Debata o tom, jestli je lepší piva archivovat naležato či nastojato je mezi profesionály téměř nekonečná. Archivovat pivo naležato je obvykle snazší, navíc se k tomu dá použít stojan, ve kterém si již archivujete víno. Znalci navíc argumentují tím, že lahve, které jsou uzavřeny korkem, by měly být uchovávány horizontálně už jen proto, aby byl korek neustále namočen. Suchý korek má totiž tendenci se smršťovat, kvůli čemuž by se do lahve mohl dostat vzduch. Podobně se dá souhlasit se znalci, kteří preferují archivování svých piv ve vertikální poloze. Ti tvrdí, že korek do piva může přenést část své „chuti“, což pivu rozhodně nemůže prospět, a proto doporučují pivo archivovat v poloze, kdy se korek samotného piva v lahvi nedotýká. Zároveň tvrdí, že v lahvi je natolik velká vlhkost, aby se korek nemohl srmštit a vpustit tak do lahve nechtěný vzduch. Uchovávání piva nastojato má minimálně ještě jednu výhodu – usazenina, která během archivování často vzniká, skončí na dni lahve, čímž se sníží šance, že se usazenina při přelévání dostane do Vaší sklenice.

Jak dlouho piva archivovat

Jak dlouho bychom měli svá piva archivovat nám nikdo spolehlivě nedokáže říct. Většina pivařů a pivovarníků na ideální dobu archivace přijde metodou „pokus/omyl“. Buďte však trpěliví a nechte piva, která jsou na to vhodná, zrát minimálně 1 rok. Pokud máte ve svém novém archivu rovnou několik lahví stejného piva, ochutnávejte je postupně v intervalech 1 rok, 3 roky, 5 let – takto přijdete na to, kdy pivo chutná nejlépe. Některá piva jsou určena k ještě delší archivaci, například belgické pivo Cantillon lambic má údajně nejlepší chuť až po 20 letech archivování! Naproti tomu Chimay Blue Grand Reserve by neměl zrát déle než 10 let. Je však velice důležité si uvědomit, že archivování piv není exaktní vědou a nikdy ani nebude. Je to krásné avšak tajemné hobby, při kterém nikdy nevíte, jak bude konečný výsledek přesně vypadat. To je také jeden z důvodů, proč se do něj zamilovalo již tolik lidí.

Až se rozhodnete degustovat jedno z Vašich archivovaných piv, nezapomeňte na poslední věc: podávejte pivo tak, aby mělo stejnou teplotu jako tu, ve které jste ho archivovali. Znovu doporučujeme dělat si poznámky o tom, jak na Vás pivo působí. Zavzpomínejte si také na to, při jaké příležitosti jste pivo dali archivovat, popřípadě pokud máte poznámky z předchozí degustace stejného piva, přeneste se v myšlenkách do doby, kdy jste ochutnávali to předchozí. Archivování piv je opravdu krásné hobby!

Článek je volným překladem původního „How to Cellar Beer“, který vyšel na serveru DRAFTmag.com