Homebrewing z koncentrátů zn. Coopers

Domácí výroba piva – homebrewing - z koncentrátů australské firmy zn Coopers je snadná, musíte ale dodržovat postup, zachovat poměry jednotlivých surovin a také dodržovat hygienické podmínky a čistotu.

Koncentráty australské společnosti Coopers patří k nejkvalitnějším. I když domácí výroba piva z nich je poměrně jednoduchá, budete mít skutečně lahodný mok. Koncentráty jsou vyráběny pro přípravu několika různých druhů piva.

Balení obsahuje 1,7 kilogramu chmelového sladu bez konzervačních látek a pivovarské kvasnice – každá složka je v samostatném hermeticky uzavřeném obalu. Z jednoho balení je možné připravit až 23 litrů chutného piva.

Postup při vaření piva z koncentrátů Coopers

Suroviny

  • koncentrát Coppers 1,7 kg a pivovarské kvasnice z balení
  • 1 kg cukru – může být ale i sacharóza, glukóza nebo lehký sladový výtažek
  • voda

Vybavení

V prodeji jsou i speciální domácí minipivovary, které obsahují vše, co je pro domácí vaření piva potřeba. 

Na uvařené pivo budete ještě potřebovat lahve, kovové zátky a speciální zátkovač, nebo lahve na pivo s patentním uzávěrem

Obrázek   Obrázek  Obrázek   Obrázek     

Postup

Uzavřenou plechovku vložíme na 10 minut do teplé vody.

Do nádoby s obsahem 5 litrů nasypeme 1 kilogram cukru (glukózy nebo sladu), přilijeme 2 litry vařící vody a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme koncentrát a vše opět důkladně promícháme.

Maximální koncentrace alkoholu, které můžete dosáhnout, je 5,2 %, s menším množstvím přidaného cukru získáte pivo s nižší alkoholovou koncentrací – viz. tabulka:

Množství cukru

Koncentrace alkoholu

1000 gramů

5,2 %

500 gramů

4,6 %

450 gramů

4 %

250 gramů

3,4 %

Teplota promíchané směsi by měla být 21 až 27 ° Celsia. Pokud je v tomto rozsahu, přidáme do směsi pivovarské kvasnice, vše opět velmi důkladně promícháme. Dodržení teploty před přidáním pivovarských kvasnic je důležité! Teploty nad 30° Celsia kvasinky zabijí, při teplotách nižších než 18° Celsia kvašení vůbec nezačne.

Směs po ochlazení přelijeme do fermentační nádoby, přilijeme 20 litrů teplé vody a vše důkladně smícháme. Pro lepší konečnou chuť piva je nejlepší minerální voda nebo voda převařená.

Nádobu dobře uzavřeme a připojíme kvasnou trubici. Doporučená teplota pro kvašení je 18 až 24° Celsia, pokud chceme získat pivo lepší kvality, měla by teplota být v rozmezí 15 až 20° Celsia. Období první fermentace je přibližně 7 dnů.

Před plnění do pivních láhví pro období další fermentace se ujistíme, že základní kvašení skončilo. Nedostatečné vykvašení může mít za následek prasknutí láhví nebo příliš intenzivní pěnění. První kvašení je možné považovat za dokončené, když na povrchu nejsou bubliny a cukroměr  ukazuje 1° Blg.

Následuje tzv. druhá fermentace. Do každé lahve s obsahem 0,5 litru nasypeme 4 gramy cukru. Toto doporučené množství cukru na půl litru piva nepřekračujeme, protože by mohlo způsobit prasknutí lahve a pivo by víc pěnilo, nižší množství cukru naopak ideální pěnivost sníží.

Výpustným ventilem na fermentační nádobě opatrně přelijeme pivo do lahví s cukrem. Láhev při napouštění držíme mírně šikmo, aby pivo stékalo po její stěně a nepěnilo. Lahve neplníme až po hrdlo, pod ním by mělo zůstat alespoň 5 centimetrů volného prostoru. Pak lahve pevně je uzavřeme a několikrát otočíme, aby se pivo důkladně promíchalo s cukrem.

Uzavřené lahve necháme 4 dny v tmavých prostorách s teplotou okolo 20° Celsia, nesmí být vystaveny přímému světlu nebo slunci. Po čtyřech dnech lahve přemístíme do chladných prostor s teplotou okolo 15°° Celsia, kde je ponecháme přibližně týden. Období druhé fermentace by nemělo být kratší než 12 dní.

Pivo je možné začít konzumovat za 2 až 3 týdny, plná ideální chuť se ale projeví za 2 až 3 měsíce. Při uložení na chladném tmavém místě je jeho trvanlivost i 2 roky. Při nalévání je potřeba dát pozor na usazený přirozený sediment z kvasinek na dně lahve. 

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek