Budějovický Budvar uvařil již po čtvrté sezónní pivo z čerstvého chmele

Ve varně pivovaru Budějovický Budvar byly ve středu večer uvařeny dvě várky sezónního piva z čerstvého chmele o celkovém objemu 800 hektolitrů. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici „U Splavu“ v katastru chmelařské obce Blšany.

Sezónní pivo z čerstvého chmele vaří Budějovický Budvar pravidelně již od roku 2012 vždy v období vrcholící sklizně chmele. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání si budeme moci vychutnat šestnáctistupňové pivo BUD B:STRONG z čerstvého chmele až ve druhé polovině března 2016. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Ve středu 26. srpna 2015 večer byly ve varně Budějovického Budvaru uvařeny dvě várky sezónního piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se čerstvé hlávky v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru vaří limitované edice piva z čerstvého chmele pravidelně již od roku 2012.

Chmel pro sezónní pivo dodala společnost ARIX a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Čerstvé hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák byly sklizeny 26. srpna dopoledne na chmelnici „U Splavu“, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. Za pivovar dohlíželi na sklizeň hlávek přímo na poli sládek Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, specialista pro řízení jakosti piva Ing. Petr Košin, Ph.D. a budvarský someliér Ing. Aleš Dvořák. „Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým jedenkrát do roka vzdáváme hold naší klíčové surovině i práci pěstitelů. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru.

Obrázek

Pivovarský someliér Aleš Dvořák a sládek Adam Brož na poli U Splavu

Z čerstvého chmele byly uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Chmelení proběhlo standardním budvarským způsobem, tedy ručním přidáním chmele do mladinové pánve ve třech dávkách. „Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již několik let používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti,“ vysvětluje Adam Brož.

Obrázek

Petr Košin sype čerstvý chmel do várky

Pivo uvařené 26. srpna 2015 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2016, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude prodívat i v několika dalších zemích.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů. Jinak tomu nebylo ani u druhé a třetí série várek. Toto pivo jen tak neomrzí a počkat 200 dní, abychom zjistili, co stále stejná chmelnice připravila pro příznivce piva letos, se vyplatí,“ zve už nyní na ochutnávku Adam Brož.